Facebook Circus in Huis

The 7 Fingers PSY

Act vol weergaloze achteloosheid
RECENSIE Door Eric Nederkoorn


Dat je voor vernieuwend circus heel best in het Canadese Québec kan zijn, is door Cirque du Soleil al sinds 1984 kraakhelder. The 7 Fingers is een van de navolgers van
deze in theatrale vorm verpakte ’nouveau cirque’. Of wacht, navolger? Daarmee doe je dit gezelschap akelig te kort.
Onder de vleugels van artistiek leidster Shana Caroll toont het elftal artiesten in de nieuwe show PSY een reeks verbluffende acts, die zijn gegoten in een rake choreografie. Bij alle soms haast onmenselijke virtuositeit blijft alles juist in de menselijke maat. De elf communiceren onderling, het liefst óók op de momenten dat ze druk in de weer zijn met hun eigen lijf of dat van een ander. Zo zijn ze ieder niet de afstandelijke acrobaat, maar komen ze als individu tot leven. Dat maakt de band met het publiek vanaf de eerste scène oersterk.
PSY kijkt in de hoofden van alle elf personages, ze hebben allemaal zo hun eigen fobie, en werken die afwijking al spelende uit. Met veel humor. De ene keer gebeurt dat
flitsend, op pompende dance of hiphop, de andere keer poëtisch. Natuurlijk zijn de al zo vaak benut, de trapeze, het Duitse wiel, de paal, de knotsen. Maar alleen al wat er met die laatste attributen wordt uitgehaald, is nauwelijks te bevatten. Ze vliegen ten slotte alle kanten uit, ook twee verdiepingen omhoog naar het decorhuis dat is gebouwd, en het complete ensemble smijt en vangt onnavolgbaar mee. Dat Duitse wiel wordt op indrukwekkende wijze getemd, het oogt als eenwondertje hoe een slaperige bewoonster van dat huis en haar ’man’ die lange klimpaal op het toneel benutten en ach, zo stikt het van de voorbeelden die de tijd doen omvliegen.
Maar de grootste kwaliteit schuilt in de eenheid van al die stukken van het verhaal, dat overgaat van dag in nacht, in de sfeer, in die uitgekiende choreografie waardoor je somsnaar pure dans kijkt en bovenal in de volmaakte achteloosheid en ontspanning waarin al die ’psyche’ wordt omgezet in fysiek. Weergaloos.

 

piste1_150.jpg

 - Web developement Artenweb.nl